Kuchnia Ziemi Kłodzkiej - KlodzkieInfo.pl

Kuchnia Ziemi Kłodzkiej

Region Kłodzka podobnie jak całego Dolnego Śląska ma własne tradycje kulinarne. Na skutek zawirowań historii, kuchnia kłodzka wzbogaciła się o nowe smaki.
atrakcje-ziemniaklodzka.pl

Za sprawą przesunięcia granic Polski i osiedlenia się na Dolnym Śląsku ludności z Kresów Wschodnich, kuchnia regionalna Kłodzka wzbogaciła się o nowe smaki. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji potraw, które można skosztować w tym regionie. Każdy fan kuchni polskiej z pewnością będzie nimi zainteresowany.

#1 Bigos

atrakcje-ziemiaklodzka.pl

Jedną z najbardziej popularnych polskich dań jest bigos. Tradycyjny polski bigos, który gości na naszych stołach od lat, zrobiony jest z kiszonej kapusty. Kłodzki bigos wyróżnia się tym, iż jest przygotowywany z czerwonej kapusty. Fani tradycyjnego bigosu z pewnością skuszą się skosztować tej potrawy w nowej wersji!

#2 Karminadle

atrakcje-ziemiaklodzka.pl

Karminadle jest to inna nazwa popularnych kotletów mielonych. Wywodzą się one z kuchni południowych Niemiec i Austrii, ale również są bardzo często przyrządzane w regionach Dolnego Śląska. Tradycyjne karminadle są robione z mięsa mielonego – wieprzowego z dodatkiem wołowiny. Obecnie bardzo często dodawane jest również mięso drobiowe. Każda z gospodyń przyprawia je według własnego uznania. W niektórych domach można się spotkać z karminadlami z dodatkiem grzybów, gotowanych warzyw, a czasem z dodatkiem wymoczonych i zmielonych śledzi. Karminadle podaje się zazwyczaj na obiad z ziemniakami, a na zimno w postaci kanapki.

#3 Pstrąg Kłodzki

portalspozywczy.pl

Region kłodzki, ze względu na liczne górskie potoki i rzeki o rwącym prądzie, jest naturalnym środowiskiem pstrąga i lipienia, dlatego też nazywany jest krainą tych właśnie ryb. Dania z pstrąga są rozkoszą dla podniebienia.

#4 Kucmoch

atrakcje-ziemiaklodzka.pl

Ziemniaki stanowią jeden z filarów potraw ziemi kłodzkiej. Kucmoch jest to regionalna potrawa, która przywędrowała z czech. Są to kluski przyrządzane z ziemniaków, okraszane tłuszczem, posypane makiem i cukrem pudrem.

#5 Cudok

atrakcje-ziemiaklodzka.pl

Cudok to lokalna potrawa, która przypomina olbrzymiego pieroga. Cudok wypełniony jest farszem ze startych ziemniaków, wytopionego boczku i podsmażonej cebuli. Cudoka podaje się z sosem czosnkowym lub omastą ze smalcu i cebuli.


Więcej z KlodzkieInfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *