Kłodzko - ciekawostki. Kłodzkie piwo - KlodzkieInfo.pl

Kłodzko – ciekawostki. Kłodzkie piwo

Kłodzkie piwo znane było ze znakomitej jakości. Produkcja złotego napoju była ważnym elementem życia miejscowych.
Ciekawostki Kłodzko. Kłodzkie piwo /fot. pixabay.com
Ciekawostki Kłodzko. Kłodzkie piwo /fot. pixabay.com

W średniowieczu i czasach nowożytnych piwo było podstawowym składnikiem diety każdego mieszkańca miast na terenie Dolnego Śląska. Ze względu na to, że woda była w wielu miejscach zanieczyszczona, ludzie cierpieli na choroby układu pokarmowego. Z tego powodu piwo, które było o wiele słabsze od tego, które możemy kupić obecnie, było spożywane nie tylko przez dorosłych, ale także i dzieci.

Zobacz też: Historia Kłodzka. Co działo się na ziemi kłodzkiej do XVII wieku?

Złoty napój był podawany także osobom przebywającym w szpitalu. Spożywanie trunku było także możliwe w ciągu postu. W tamtym okresie ludzie średnio przyjmowali dziennie około 2 litry piwa, czyli mniej więcej tyle ile w obecnych czasach powinniśmy pić wody.

Zobacz też: Historia Kłodzka. Jak wyglądały dzieje miasta do II wojny światowej?

Piwo w Kłodzku

Kłodzki wyrób piwny z jęczmienia i pszenicy znany był na całym Śląsku przede wszystkim ze znakomitej jakości. Jego produkcja była kluczowym zajęciem większości mieszkańców ziem kłodzkich. W średniowieczu około 200 domostw miało przywilej warzenia tego trunku. W XVI wieku powołano specjalną radę, która czuwała nad tym jak prowadzona jest produkcja piwa oraz w jakich ilościach wytwarza się ten napój. Musiała być ona zgodna z ilością, jaka zawarta była w przywilejach.

Zobacz też: Historia Kłodzka. Co działo się na ziemi kłodzkiej po II wojnie światowej?

Źródło: klodzko.pl

Więcej z KlodzkieInfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *