Przepis na szaszłyki
Składniki
– medaliony z indyka lub filet z kurczaka
– mała cukinia
– średnia cebula
– papryka (czerwona, żółta, zielona – według uznania)
– pieczarki małe (średnio 1-2 na jednym szaszłyku)
– boczek surowy, albo wędzony
– suszone śliwki
– małe pomidorki koktajlowe
Marynata do mięsa
Marynata do mięsa: oliwa z przyprawami (pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, suszone pomidory, zioła prowansalskie).
Mięso pokroić na nieduże kawałki podobnej wielkości – około 3-4 cm, umieścić w miseczce razem z oliwą i przyprawami na min. 30 min (może być dłużej).
Przygotowanie warzyw
Przygotowanie warzyw: cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce i pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm, nie mogą być za cienkie bo będą pękać w trakcie nakładania na patyczek. Pieczarki większe przekroić na pół, mniejsze mogą zostawić w całości, cebulę rozłożyć na plastry, paprykę pokroić w kawałki około 3 cm. Boczek pokroić w plastry i zawinąć w nie suszone śliwki.
Do szaszłyków należy użyć drewniane patyczki o długości 20 cm.
Przygotowanie szaszłyków
Składniki nabijać na patyczki. Jako pierwsze kawałki polecam papryki, które nie pękają tak łatwo. Następnie nabijać pozostałe składniki – warzywa, kawałki mięsa na środku, boczek z suszoną śliwką, pomidory. Pieczarki nabijać powoli, ponieważ szybko pękają na pół. Można dowolnie komponować szaszłyki. Gotowe szaszłyki należy posmarować oliwą z przyprawami (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego).
Szaszłyki można umieścić patyczkami na krańcach naczynia żaroodpornego, aby nie dotykały naczynia. Piec w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 170 stopni, około 30-40 min.
ABK